Siedlisko Kuty Kamienny Las

Warsztaty Kuchni Mazurskiej

Warsztaty Kuchni Mazurskiej

Kuchnia mieszkańców Warmii i Mazur była dość prosta. Królowały ziemniaki, gruba kasza gryczana, kiszona kapusta, chleb i potrawy mączne, ryby i nabiał. Nabiał spożywany był w postaci mleka, masła, śmietany, jaj i twarogu. Bardzo popularną potrawą była kiza – twaróg  wymieszany ze śmietaną, kminkiem i solą. Mięso pojawiało się na stołach głównie w czasie świąt dorocznych i rodzinnych. Znane były kiełbasy twarde, długo wędzone „woszty z krupów” – kaszanki z krwi, posiekanych podrobów z kaszą jęczmienną. Pieczoną wołowinę, wieprzowinę, baraninę i drób podawano z kluskami lub kartoflami.

Kuchnia Warmińsko-Mazurska wykorzystuje przede wszystkim łatwo dostępne ryby, produkty leśne oraz produkty rolnicze, np. ziemniaki. Na kształt kuchni warmińsko-mazurskiej duży wpływ miała kuchnia niemiecka, rosyjska, litewska i kuchnia mazowiecka, dlatego proste kompozycje mazurskich potraw nieraz mogą zadziwić turystów z innego regionu Polski.

Kuchnia Mazurska